Profilul complet al candidaților pentru Parchetul General și DNA. Cine este procurorul recomandat de interlopul Fane Căpățână

Publicat: 05/10/2012, 19:25
Actualizat: 01/02/2019, 10:24

Ministerul Justiției a publicat numele celor 11 procurori care au intrat în cursa pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA. Pe lista celor care candidează pentru postul deținut de Daniel Morar se numără Laura Codruța Kovesi, fostul procuror general și actualul șef al DLAF, Claudiu Dumitrescu. Printre cei care își doresc funcția de procuror general se numără și procurorul Gheorghe Cornescu, despre care interlopul Fane Căpățână spune că îi este prieten și că „s-au ajutat reciproc”.

În total, pentru cele două funcții s-au înscris 12 candidați. După prima triere, au rămas 11, fostul procuror Dan Voinea fiind eliminat pentru că nu are calitatea de procuror.
Din cei 11 procurori, patru au optat exclusiv pentru funcția de procuror general: Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Emil Moța și Tiberiu Nițu.
Doi procurori au ales să candideze pentru ambele funcții: Constantin Sima și Viorica Stoica.
Alți cinci procurori candidează pentru funcția de procuror șef al DNA: Nicoleta Tănase, Laura Codruța Kovesi, Claudiu Dumitrescu, Ioan Irimie și Vasile Ioniță.

Citește mai jos detalii despre activitatea procurorilor care s-au înscris în concursul inițiat de Ministerul Justiției

Gheorghe Cornescu – candidat pentru funcția de procuror general
– procuror în cadrul PG
– fost procuror militar
– acuzat de relații cu interlopul Fane Căpățână

Gheorghe Cornescu este procuror la Parchetul General și candidează pentru funcția de procuror general. Cornescu a fost adjunct al Secției Parchetelor Militare. Presa a relatat că în anii 2000 Cornescu a fost el însuși cercetat într-un dosar care privea anchetarea unor procurori de la PG pentru favorizarea infractorului. Cornescu nu a fost trimis în judecată.

Un episod marcant din cariera de procuror al lui Gheorghe Cornescu este relația cu Fane Căpățână. În 2001 presa a publicat o declarație în care susținea că este prieten de șprițuri cu procurorul Cornescu. „Pe Gheorghe Cornescu îl cunosc din 1992. Mi l-a prezentat Teodor Dinu (fost maior la DCP din IGP și nașul de cununie al lui Fane Căpățână), când era căpitan la Parchetul Militar. Ne leaga multe amintiri. Deocamdata, va pot spune doar atat: ne-am ajutat reciproc! Prieten atât cu mine, cât și cu Gigi Boieru; ne vedeam la șprițuri, la restaurantul Odobești al lui Răducăn.”, a declarat Fane Căpățână în 2001.

Gheorghe Cornescu a candidat în 2006 pentru funcția de seretar general al CSM fiind însă respins. Presa a relatat că Fane Căpățână era în anii 2000 unul dintre capii lumii interlope din București ulterior condamnat pentru diverse infracțiuni comise cu violență.

Claudiu Dumitrescu – candidat la funcția de procuror șef DNA
– actual șef al DLAF
– fost procuror DNA
– l-a trimis în judecată pe Decebal Traian Remeș în dosarul Caltaboșul și pe Gigi Becali în dosarul Valiza

Claudiu Dumitrescu a confirmat pentru gândul că și-a depus candidatura pentru funcția de procuror șef al DNA. Procurorul Claudiu Dumitrescu conduce Departamentul pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului. Dumitrescu a fost numit la conducerea DLAF în 2010. În perioada 2004 – 2010 a activat ca Procuror șef serviciu combaterea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene. În perioada 2005 – 2008 a fost membru în Colegiul de conducere al Direcției Naționale Anticorupție.

A intrat în magistratură în 1997 și a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia până în 2003 când a promovat la DNA. Între 2003 și 2004 a activat la DNA după care a devenit formator la Institutul Național de Magistratură până în 2007. A revenit la DNA un a lucrat până în 2009.

Presa a relatat că Dumitrescu a anchetat dosarul Caltaboșul, unul din primele mari dosare de corupție din România. Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influență, iar Ioan Avram Mureșan de complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă este acuzat și el de cumpărare de influență, în formă continuată. Potrivit rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție, în 13 septembrie 2007 și 23 septembrie 2007, Remeș, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ar fi acceptat și primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureșan. Pe 14 februarie Remeș și Mureșan au fost condamnați la câte trei ani de închisoare.

Dumitrescu a anchetat și dosarul Valiza în care patronul echipei Steau a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Presa a mai relatat că Dumitrescu l-a acnhetat și pe fostul senator Șerban Brădișteanu.

Elena Hach – candidat pentru funcția de procuror general
– procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel Brașov
– fost candidat CSM susținută de Mona Pivniceru
– în 2009 detasată la MJ

Și-a început activitatea în 1995 ca și consilier juridic al Ministerului Apărării Naționale în cadrul Romtehnica. În 1998 a intrat în magistratură ca procuror. Până în 2005 a activat în cadrul parchetelor din Brașov. Ulterior până în 2007 a fost consilier în cadrul CSM. Apoi până în 2009 a fost detașată la Ministerul Justiției în cadrul Direcției Drept Internațional și Tratate. În 2010 a ajuns la Parchetul Tribunalului București după care a promovat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, Sectia Urmarire Penală. Vezi aici CV-ul complet http://www.juridice.ro/115343/elena-hach.html.

În 2010 Elena Hach a candidat pentru un loc în CSM din partea Parchetelor Curților de Apel. A primit doar 32 de voturi în timp ce procurorul George Bălan acum anchetat de procurori a primit 90 de voturi. Presa a relatat că Elena Hach este apropiată de Mona Pivniceru care a susținut-o în alegerile din 2010 pentru CSM. Procurorul brașovean s-a remarcat în 2010 prin criticile și acuzațiile aduse CSM-ului. La alegerile locale din iunie, Elena Hach a fost președintele Biroului Electoral Județean Brașov.

Viorica Stoica candidat atât la funcția de procuror general cât și la cea procuror șef DNA

– procuror la Parchetul General, 20 de ani de magistratură
– a vrut să-l audieze pe Traian Băesescu în 2005
– a fost subalternă a lui Tăriceanu

Procurorul Viorica Stoica activează în acest moment în cadrul Parchetului General – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. A intrat în magistratură în 1992 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2. Din 1996 a promovat la Parchetul Tribunalului București iar în 1997 a ajuns la Parchetul General. Stoica a condus Corpul de Control al Guvernului în mandatul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, a fost detașată la Deparatmentul de Luptă Antifraudă al Guernului în 2006.

Presa a relatat în 2005 că procurorul Viorica Stoica a fost cea care a investigat dosarul „Frauda Net Consulting” care a pornit în urma unei plângeri formulate de Traian Băsescu în noiembrie 2004. Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu îi acuzau pe membrii BEC de comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 108 din legea 373/2004, referitoare la punerea în uz a unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse și de abuz în serviciu împotriva intereselor statului în forma agravantă, fals intelectual, acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicare de informații false și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Plângerea a fost înregistrată, iar dosarul a fost repartizat procurorului Viorica Stoica.

În ianuarie 2005, procurorul a făcut demersurile necesare pentru a-l audia pe Traian Băsescu care deja era instalat în funcția de președinte. Presa a relatat că Ilie Botoș procurorul general al României de la acea vreme a dispus ca dosarul să nu mai fie cercetat de Viorica Stoica. A fost sesizată și Inspecția Judiciară a CSM care a emis un raport în care a precizat că procurorul Stoica a încălat deontologia profesională și că nu „a acționat cu mai mult tact” în cazul audierii președintelui Băsescu. Presa a mai relatat că Viorica Stoica ar fi avut o relație de prietenie cu europarlamentarul PSD Corina Crețu căreia i-ar fi cerut sprijinul pentru a ocupa funcția de procuror general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău.

Presa a mai relatat că, în anul 1999, fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, a dispus începerea urmăririi penale împotriva a patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Îalta Curte de Casațe ș Justițe, printre care și procurorul Viorica Stoica. Dosarul privea unele nereguli sesiazate în cadrul investigațiilor ce priveau dosarul de evaziune al lui Ștefan Rizea acuzat de o fraudă de 8.000.000 dolari.

Potrivit relatărilor Viorica Stoica a instrumentat în 2003 un dosar în care conducerea companiei Farmec Cluj a fost trimisă în judecată. Același procuror l-a pus sub acuzare pe fostul prefect al Brașovului Ioan Nicolae Opriș care a fost și arestat.

Vasile Ioniță – candidat pentru funcția de procuror șef DNA
– procuror DNA
– l-a anchetat pe Radu Mazăre

Vasile Ioniță este procuror DNA și s-a înscris în cursa pentru coducerea instituției condusă până săptămâna trecută de Daniel Morar. Ioniță este procuror șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DNA. Despre Vasile Ioniță presa a relatat că a investigat unul din dosarele de corupție a ale lui Radu Mazăre. Până în prezent Radu Mazăre nu a fost condamnat definitiv în vreunul din dosarele sale de corupție.

Laura Kodruța Kovesi – candidat pentru funcția de procuror șef DNA

– fostul procuror general al României
– lăudată în rapoartele Comisiei Europene
– creditată pentru reformarea Parchetului General

Pe lista celor care s-au înscris în cursa pentru șefia DNA se numără și Laura Codruța Kovesi care până pe 2 octombrie a deținut funcția de procuror general. Kovesi este singurul procuror general care a condus Parchetul General timp de două mandate. În ultimele rapoarte pe Justiție ale Comisiei Europene activitatea Parchetului General a fost lăudată. Kovesi s-a înscris în cursă deși miercuri 3 octombrie a fost delegată la MAE, care, la rândul său, a admis solicitarea Ministerului Justiției de a o numi ministru-consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Potrivit mediafax Kovesi urmează să anunțe dacă mai continuă cursa sau se retrage având în vedere numirea sa la Bruxelles.

Tiberiu Nițu – candidat pentru funcția de procuror general

– inspector în cadul Inspecției Judiciar și fost adjunct al procurorului general
– a închis dosarele revoluției
– la Revoluția din 89 a făcut parte din trupele de securitate

A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea – a deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziție timp de zece luni. Predecesorul lui Tiberiu Nițu a fost procurorul militar Marcel Sâmpetru, care și-a dat demisia în 20 decembrie 2006.

Tiberiu Nițu este născut la 31 iulie 1971. El și-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, exercitând ulterior următoarele funcții: februarie 1999 – februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești; martie 2005 – iulie 2006 procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; august 2006 – în prezent, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Presa a relatat că Tiberiu Nițu în calitate de prim-adjunct al procurorului general al României a închis dosarele Revoluției din 89. De asemenea mass-media a mai relatat că Nițu a primit ecrtificat de revoluționar dar în decembrie 89 a făcut parted in Trupele de Securitate și a folosit arma.

Constantin Sima candidat atât la funcția de procuror general cât și la cea procuror șef DNA
– procuror PG secția statistică
– a fost procuror și în perioada comunismului
– a anchetat un sigur dosar important

Constantin Sima este seful Serviciului de resurse umane, documentare ș statistică judiciara din cadrul Parchetului General. Procurorul Sima are 30 de ani de magistratură și-a început activitate înainte de 89 la Procuratura din Târgoviște. În 2005 a înființat Asociația Procurorilor din România al cărei președinte este și în prezent. Presa a relatat că a instrumentat un singur dosar mediatizat dosarul Caritas în care a fost trimis în judecată Ion Stoica condamant la doi ani de închisoare. Constantin Sima a revenit în atenția publică în ultimele zile printr-o scrisoare în care o acuză pe Laura Codruța Kovesi de netrasparență în modul în care a condus Parchetul General.

Paula Tănase candidat pentru funcția de procuror șef DNA
– procuror la Parchetul Tribunalului Galați
– a anchetat un dosar cu magistrați și politicieni

Paula Tănase este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați. Presa a relatat că Paula Tănase a instrumentat care privea de magistrați, politiști, politicieni, oameni din servicii. Aceștea erau acuzați că au obținut ilegal locuințe sociale în centrul orasului Galați.

Gheorghe Moța candidat pentru Parchetul General
-procuror la Parchetul Tribunalului Gorj
-reclamat de Kovesi, penalizat de CSM
-l-a trimis în judecată pe Nicolae Mischie

Mediafax a relatat că procurorul Gheorghe Moța, de la Parchetul Gorj s-a înscris în cursa pentru funcția de procuror general. Gheorghe Moța a intrat în atenția presei după ce în 2005 l-a trimis în judecată pe Nicolae Mischie. Baronul pesedist a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită în primă instanță.

Gheorghe Moța a deținut funcția de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj până în mai 2007, când plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat. El fusese revocat din oficiu de către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, apoi Plenul a confirmat hotărârea.

Potrivit legii, „revocarea din funcția de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a conducătorului parchetului (…) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale”.

În cursul lunii iulie anul acesta, procurorul gorjean Emil Moța a fost reclamat de procurorul general al României la Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a criticat faptul că judecători de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Moța susținea într-un interviu că judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiți de curaj în privința aprobării cererilor sale pentru arestările de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el.

Ministerul Public preciza că procurorul Moța Gheorghe Emil nu se află la prima abatere de acest gen de la deontologia și rigoarea profesională, în cazul său Inspecția Judiciară a CSM mai fiind sesizată anterior tot pentru acest gen de abateri.

În 2011 fostul procurorul general Laura Codruța Kövesi a sesizat CSM în vederea efectuării de verificări cu privire la procurorul Gheorghe Emil Moța. Sesizarea a vizat unele informații publicate de presa locală referitor la existența unor tensiuni între procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, din cauza unui dosar soluționat de procurorul Gheorghe Emil Moța având ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă (malpraxis) în care procurorul criminalist a întocmit rechizitoriu, iar acesta nu a fost confirmat de prim-procurorul unității de parchet.

Presa locala a relatat că Moța a anchetat mai mulți politicieni și oameni de afaceri din Gorj.

Ioan Irimie candidat la funcția de procuror șef DNA

– este procuror DNA Cluj
– revocat din funcția de șef al DNA Cluj de Daniel Morar
– l-a anchetat pe Gabriel Bivolaru și Miron Cosma

Procurorul Ioan Irimie și-a depus candidatura pe conducerea DNA. Ioan Irimie a fost șeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din această funcție în 2005 de către procurorul șef al Direcției, Daniel Morar. Irimie a deținut apoi funcția de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, în prezent fiind procuror DNA la Cluj.

Presa a relatat că în 1999, Irimie a investigat dosarele privind mineriadele de la Stoienesti si Costesti. Tot Irimie a întocmit rechizitoriile și i-a trimis in judecată pe fostul parlamentar PSD Gabriel Bivolaru (condamnat definitiv la 3 ani de închisoare) și pe devalizatorul Băncii „Dacia Felix”, Ioan Sima.

Un alt nume care a fost vehiculat pentru o candidatură la Parchetul General este și cel al șefului DIICOT, Codruț Olaru. Și fostul procuror general, Codruța Kovesi, intenționa să candideze pentru șefia DNA, însă a fost detașată pentru funcția de Înalt reprezentant al Ministerului Justiției la Misiunea României de la Bruxelles, pe probleme privind reforma justiției și lupta anticorupție.

În continuare după ce pe 5 octombrie MJ va face publice numele procurorilor care s-au înscris în concurs și cei care au trecut de prima analiză vor participa la un interviu. MJ a programat sesiunea de interviuri pentru 23-25 octombrie. Interviul va fi susținut de candidați în fața Monei Pivniceru. Pe 1 noiembrie Mona Pivniceru va anunța numele procurorilor pe care i-a selectat pentru cele două funcții.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal